Croquetes de la mare
Les croquetes i els canelons, en principi es cuinaven per aprofitar les restes de carn del rostit o de l’escudella que no es podien servir, però més tard han esdevingut un plat prou ric i presentable per sí mateix.


Ingredients per a dues persones:
restes de carn del rostit o
de la carn d’olla d’una escudella
o
una petxuga de pollastre
una llangonisa crua
una ceba
2 cullerades de maicena
i got de llet
nou muscada
mantega
preparació:
Si és per aprofitar les restes de carn del rostit o escudella.
· S’esmicola les restes de carn i salsa del rostit o de la carn d’olla i es tritura en un turmix.
Si es fa expressament, es rosteix la carn que s’ha triat, en aquest cas la petxuga de pollastre i la llangonisa crua
· S’esmicola la carn del rostit i es tritura en un turmix.
· En una paella s’hi posa la mantega i la ceba rallada i es sofregeix
· S’hi afegeix la carn i es remena continuament,procurant que no s’aferri
· S’hi afegeix les dues cullerades de maicena que haurem barrejat amb el got de llet i es continua remenant fins que quedi lligada com es veu en la foto 4.

· Una vegada la pasta lligada es deixa refredar i s’hi posa un drap blanc mullat a sobre perquè no es resequi, o una tapa, un cop freda es posa a la nevera.
· l’Endemà, es treu de la nevera, es remena la pasta i es comencen a fer les croquetes al gust de cada ú, les petites poden servir-se com a entrant, les més grosses, com a 2º plat.
· Perquè quedin de la mateixa mida, es pot utilitzar una argolla d’alumini, o una cullera.
· Es treballa com si fos plastelina i es passa per ou i galeta picada.
Perquè no es desfacin quan es fregeixin, convé deixar-les a la nevera abans de fer-ho, si no es couen totes les que s’han preparat, es poden congelar fins el moment de fregir-les.
![]() |
Pasta del bacallà |
![]() | |
Els bunyols en procés de desoliar |
Procediment:
Es desala el bacallà deixant-lo en un recipient en aigua durant unes dues hores.
En una caçola es posen a bullir les patates, quan falti 3 minuts perquè quedin cuites, s'afegeis el bacallà que haurem desalat cuent-lo amb les patates durant només 3 minuts, fins que quedi blanc.
en un bol es treballa amb una forquilla, les patates, el bacallà, el rovell de l'ou l'all, el julivert i la clara de l'ou a punt de neu, s'hi afegeixen una cullerada grossa de maicena i un raig d'oli.
Es tapa la pasta i es deixa reposar a la navera perquè quedi una mica més consistent de quan estava calenta.
En una paella a poder ser fonda, s'hi posa oli, quan estigui força calent, però que no fumegi, es comença a posar-hi els bunyols que anirem tirant amb una cullera petita de manera que quedin separats uns dels altres, es van remenant a fi que quedin sueltos i cuits per totes bandes, quan estan rossos es deixen en un culador a fi que deixin anar tot l'oli que puguin, i es deixen en un plat amb un tovalló blanc perquè l'acabin deixar, una estona fins l'hora de servir-los.
i bon profit!!!!!
i bon profit!!!!!